Pyssel och knåp är inte bara för barn och ungdomar

När du tänker på pyssel tänker du kanske tillbaka till då du skapade vänskapsband som liten. Eller så kanske du har minnen av att ha skapat egna gåvor till jul eller till någons födelsedag. Dessa minnen är förstås fantastiska på alla sätt och vis, och dina nära och kära har sannolikt tyckt om de gåvor som du har givit dem. Men finns det kanske till och med fördelar med att ägna sig åt att pyssla även lite högre upp i åldrarna?

 

Det korta svaret på frågan är ja! Läs vidare så utvecklar vi detta resonemang och berättar vilka fördelar det finns med att pyssla!

3 fördelar med att ägna sig åt pyssel högre upp i åldrarna

Pyssel är faktiskt en utmärkt aktivitet att ägna sig åt alldeles oavsett ålder, kön eller etnicitet. Många av oss tänker förvisso tillbaka till vår barndom när vi håller på och pysslar. Men faktum är att det även kan vara väldigt givande att göra detta lite högre upp i åldrarna.

 

När det kommer till pysslande ligger det nämligen till som så att:

 

  • Det har flera positiva effekter på din hälsa och ditt välbefinnande. Forskning har visat att du genom att pyssla kan förbättra ditt humör, öka ditt självförtroende och minska din övergripande stress. Detta alldeles oavsett vilken typ av pyssel du sysslar med.
  • Pysslandet kan bidra till att motverka känslor av depression. Utöver ovan nämnda hälsofördelar har pysslandet även den stora fördelen att det kan lindra depressioner. I vetenskapliga studier har man nämligen funnit att personer som lider av allt från posttraumatisk stress (PTSD) till depression, ångest, insomni och kronisk värk kan få en lindring av sina symtom genom att pyssla.
  • Det påminner en hel del om meditation. Du kanske inte ägnar dig åt meditation på regelbunden basis? Men genom att pyssla kan du faktiskt fokusera på ju att finnas i stunden, här och nu. I dessa ögonblick är det nästan som att tiden står stilla. Därmed påminner pysslandet en hel del om meditation och även detta är därmed ett utmärkt sätt att varva ner!