Skottsäkra dörrar ger gott skydd mot eldvapen

Dörrarna är de mest utsatta delarna av en byggnad när det kommer till säkerhet och inbrott. Därför väljer många svenskar nu att montera skottsäkra dörrar på sina bostäder och fastigheter. För osäkerheten i världen runtomkring oss och otryggheten i samhället tycks ständigt öka. Detta har lett till en ökad efterfrågan på dörrar som är skottsäkra och alltså kan stå emot pistol- och gevärsskott.

Skottsäker är dock ett begrepp som ibland används på ett lite felaktigt sätt. För dörrar kan tillverkas på ett sådant sätt att de gör det svårare för kulor att penetrera dem. Men tyvärr finns det inget material som är helt och hållet säkert mot skott. Dessutom kommer en dörr som blir utsatt för beskjutning att vara mindre motståndskraftigt än en sprillans ny sådan. Med det sagt finns det såklart vissa dörrar som är betydligt mer skottsäkra än andra.

När det kommer till skottsäkra dörrar finns det en standard som heter EN 1522. I denna finns olika klasser, däribland FB4 och FB6. Dessa beteckningar indikerar bland annat vilken sorts vapen som en dörr ifråga är designad för att motstå.

Klasserna är utformade på följande sätt:

  • Dörrar i klass FB4 står emot lite mindre avancerade vapen.
    Dessa innefattar bland annat handeldvapen såsom revolvern Magnum 44.
  • FB6 är den högre säkerhetsklassen och dessa dörrar står emot mer avancerade vapen.
    Ett exempel på ett sådant vapen är automatkarbinen AK-47 (även kallad “Kalasjnikov”). Även de i Sverige vanligare automatkarbinerna AK4 och AK5 är inkluderade i denna klass.

Är du verkligen i behov av skottsäkra dörrar?

En skjutning kan förstås inträffa i princip var som helst. Men det är långt ifrån alla dörrar som behöver vara beständiga mot skott från eldvapen. Det finns nämligen vissa sorters fastigheter och lokaler som är i större behov av skottsäkra dörrar än andra.

Några exempel på de lokaler där det är vanligare att denna typ av dörrar monteras är:

  • Bostäder
  • Kontor
  • Ambassader
  • Safe rooms

Värt att notera är att dessa dörrar har en betydligt högre vikt än en vanlig dörr. Det är till exempel inte ovanligt att en skottsäker dörr väger hela 200 kg!