Vanliga frågor och missförstånd om Swishlån

Swishlån är en form av konsumentkredit som har blivit allt mer populär i Sverige. Men trots sin popularitet finns det fortfarande många frågor och missförstånd kring denna typ av lån. I denna artikel försöker vi reda ut dessa och ge svar på några av de vanligaste frågorna.

8 frågor och svar om Swishlån

Några av de vanligaste frågorna om dessa lån är:

 

  1. Är Swishlån och SMS-lån samma sak? Nej, dessa bägge lån är inte synonyma. Detta även om de har vissa likheter, som smidig utbetalning. De lån som vi pratar om här betalas ut via Swish-appen. Ett SMS-lån är ett mer generellt begrepp som syftar på högkostnadskrediter för konsumenter.
  2. Är de alltid dyra? Nej, det är en vanlig missuppfattning att dessa lån alltid skulle vara dyra. Kostnaden för ett lån kan variera en hel del beroende på långivare och lånevillkor. Därför är det alltid en bra idé att jämföra olika erbjudanden.
  3. Är de olagliga? Nej, Swishlån är inte olagliga. De aktörer som tillhandahåller dessa lån regleras av Finansinspektionen och måste följa lagstiftningen för konsumentkrediter.
  4. Kan vem som helst få ett sådant här lån? Nej, även om det kan vara enklare att få ett sådant här lån jämfört med ett traditionellt banklån så görs alltid en kreditupplysning. Vissa långivare kan acceptera betalningsanmärkningar, men de kommer fortfarande att göra en bedömning av din förmåga att återbetala lånet.
  5. Måste jag ha en smartphone för att ta ett sådant här lån? Ja, eftersom utbetalningen sker via Swish-appen krävs det att du har en smartphone och är ansluten till betaltjänsten Swish.
  6. Är dessa lån osäkra? Nej, lånen i sig är inte osäkra. Överföringar som görs med Swish är krypterade och säkra. Risken ligger främst i de högre räntorna som kan vara förknippade med dessa lån.
  7. Finns det några åldersgränser för att ta dessa lån? Ja, de flesta långivare har en åldersgräns som alltid är minst 18 år. Vissa kan ha en högre åldersgräns än så, till exempel 20 eller 21 år.
  8. Kan jag förlänga återbetalningstiden på mitt lån? Det varierar – vissa långivare erbjuder möjligheten att förlänga återbetalningstiden, ofta mot en avgift. Läs på vad som gäller innan du ansöker om ett lån.